Vägen till en god hälsa

Hälsa

Förkylningar efter semester och ledighet

Semester, skollov och ledighet är över för detta år för de flesta. Skolan och arbete har börjat och vi är tillbaka till den vardag som de flesta av oss lever den största tiden under året. Tillbaks till vardagslivet kan också innebära nya baciller och virus som börjar florera på skolor och arbetsplatser. Det är inte ovanligt med förkylning efter semester och ledighet.

Var väl förberedd hemmavid

Det gäller att vara förberedd hemmavid om det är ett förkylningsvirus som härjar på skolor och arbetsplatser. Framförallt så ska man försöka undvika någon som man vet bär på en förkylning. Handhygien är viktig så kan man minimera riskerna med att bli smittad av ett virus som gör att du blir förkyld. Det finns allt för många olika typer av virus som gör oss förkylda så det är en omöjlighet att hitta ett vaccin mot alla olika förkylningsvirus. Många gånger så kan man medicinera sig själv och förkylningen släpper efter ett par dagar.

Skydda sig mot förkylning

Hel klart kan man skydda sig mot förkylning genom att inte vara närgången med en person som man vet har ett virus i kroppen. Nu är det inte alltid enkelt att avgöra utan man kan bära ett virus som inte riktigt brutit ut än. Om man börjar känna sig hängig så gäller det att man lyssnar på kroppen och tar det lugnt. Skulle det visa sig att man har feber så finns det febernedsättande receptfria läkemedel som hjälper till. Har man haft feber i mer än fem dagar så ska man söka vård för detta.