Vägen till en god hälsa

Tips

Hälsa för vårdpersonal

Om du arbetar inom vården kan livet vara ganska stressigt ibland. Särskilt om du arbetar exempelvis på en akut- eller traumamottagning. På sådana ställen, där du ofta jobbar skift även på helger och nätter, kan det ofta vara svårt att skilja på arbetsliv och privatliv. Det påverkar din hälsa, och den måste du ta hand om.

För tips och råd om hur du bäst tar hand om dig som arbetar inom vården så finns det massor med tips på nätet. Ibland så kan det vara skönt att köpa sig själv något som uppskattning. För dig som önskar köpa dig något nytt exempelvis en brosch eller något annat passande, klicka här.

Arbeta i skift eller med fasta tider?

Att balansera arbete och privatliv kan vara väldigt svårt, särskilt om du arbetar i skift. Om du arbetar på en vårdcentral, eller på en mindre mottagning på sjukhuset, har du fasta tider på dygnet. Exempelvis klassikern 8-17. Med fasta tider är det lättare att skapa en mur mellan de två världarna. Arbete i skift gör det svårare, eftersom du arbetar olika tider på dygnet, och det kan vara svårt att få in en rutin. Självklart beror det också på preferenser, eftersom vissa trivs bättre med ett arbete i skift, och det är ofta lättare om man är ensamstående.

Ta hand om hälsan

Som vårdpersonal har du hand om andras hälsa på ett eller annat sätt, men du måste komma ihåg din egen. Se till att du får tillräckligt med sömn, och lev ett hälsosamt liv med bra kost.